Ekonomi

Uzman yorumu! Borsa nereye gidiyor? Yıl sonu beklentisi 9.000 puan

Özel haberler

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle yatırımcılar taraf değiştirdi ve borsa düştü.

Borsa’da yükseliş devam ederken, jeopolitik gelişmelerin yanı sıra Borsa’ya yeni yatırımcı olarak katılan gençlerin tecrübesizliğinden faydalanmaya çalışan spekülatörlerin oyunları devreye girdi.

Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk tüm bu gelişmelerin detaylarını anlattı.

“İsrail’in Gazze saldırısının etkisi”

Yıldırımtürk, borsada yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle son dönemde jeopolitik gerilimin artmasının Türkiye’ye yansıması olduğunu belirtti.

Bilanço döneminde olduğumuzu hatırlatan Yıldırımtürk, gelişmeleri şöyle özetledi:

“Borsadaki satış odaklı hareketler düşüşe neden oldu”

‘Biz bu operasyona katılalım mı katılmayalım mı?’ düşüncesi. kaygı yaratıyor ve borsada satışa dayalı bazı hareketler var. Her ne kadar bazı hisse senetleri üçüncü çeyrek bilançolarının iyi olması nedeniyle bir miktar toparlansa da elbette piyasalardan olumsuz etkiler de var.

“Fed’in faiz kararının bugün açıklanması bekleniyor”

Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dün başlayan ve bugün sona erecek Kasım ayı faiz toplantısında da bazı değişiklikler var. Burada bir faiz değişikliği beklenmiyor ancak karar sonrasında açıklanacak faizle ilgili gelişmelere ışık tutması açısından yakından takip ediliyor. Dünya borsalarında da bir miktar düşüş olduğunu görüyoruz.

“Dolar güçleniyor”

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin biraz daha yüksek olması da dünya piyasalarında doları güçlendiriyor. Elbette doların güçlenmesinin dış piyasalar üzerinde de etkisi var. Yabancı yatırımcı olmamasına rağmen ülke içindeki bu tedirginlik, küçük ölçekli yatırımcıların satış yapmasına neden oluyor.

“Genç yatırımcılar deneyimsiz”

Son dönemde halka arz yoluyla yaklaşık 4 milyon yeni genç yatırımcı geldi. Tecrübesiz oldukları için bu tür fiyat düşüşlerinde panikleyip satış yapıyorlar, bu da borsanın düşüşünü etkiliyor.

“Borsalarda da 7.400-7.200 seviyelerini görebiliriz”

Endeksin Borsa İstanbul’daki prestijiyle birlikte 7.600 destek seviyesi kırılırsa 7.400-7.200 seviyelerini de görebiliriz. Ancak eğer bir iyimserlik olursa veya Birleşmiş Milletler’in (BM) tavsiyesi ile bu savaşın ateşkese veya kara savaşına dönüşmeden sakinleşmesi halinde Borsa endeksi 8.000-8.500 puana ulaşabilir.

“Yıl sonunda beklenti 9 bin puana ulaşmak”

İyimser beklentiye göre yıl sonunda piyasa beklentisi Borsa’nın 9.000 puana ulaşması yönünde.

“Bu seviyeler alıma uygun”

Bu zamanlarda orta ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Bu seviyeler alım için de uygun olabilir. Çünkü ciddi bir gerileme yaşandı. Borsa endeksi 8.600’den 7.600’e yükseldi. Yatırım yapmak isteyenler uzmanlara danışmak ve seçici olmak şartıyla belirli hisseleri satın alabilirler.

Satın alınabilecek sektörler

Sektörler itibarıyla elektrik, gübre, gıda, telekomünikasyon, çimento ve perakende ticaret sektörleri bir süre sonra parlak bir geleceğe sahip olabilir.

“Enflasyon önemli”

Tabii burada enflasyon da endişe verici. Enflasyonun biraz daha düşme eğiliminde olması lazım ama bu şu anda mümkün değil.

Portföy önerisi

Dolayısıyla kısa vadeden ziyade orta ve uzun vadede düşünen yatırımcılar portföylerinde eurobond dediğimiz yüzde 20, yüzde 30 hisse senedi, yüzde 30-40 altın, yüzde 10 döviz devlet tahvili bulundurabiliyor. Yüzde 10’u da nakit olarak tutulabiliyor. Böyle durumlarda bu nakit daha uygun fiyatlarla yatırıma hazır tutulabilir. TL cinsinden faiz oranına baktığınızda enflasyonun altında da olsa makul bir faiz getirisi var.

paluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu