Haber

Bursa enerjisi madenlerin yok ettiği doğada üretilecek

BURSA (İGFA) –Bir yandan iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında çevre yatırımlarına ağırlık veren, diğer yandan enerji ihtiyacını evsel katı atıklardan karşılayarak örnek bir çalışma yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, “Bunun yanı sıra” su ve güneş gibi doğal kaynaklardır.”

17 ilçedeki yabani çöp depolama alanlarını ıslah eden Büyükşehir Belediyesi, katı atık merkezlerinde toplanan evsel katı atıkları hammadde olarak kullanarak ekonomiye kazandırıyor. Atıklardan elektrik üretimi sağlanan Yenikent Katı Atık Depolama Alanı ve Doğu Bölgesi Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde geçen yıl 110 milyon 60 bin 102 kilowatt elektrik enerjisi üretilirken, Bursa’nın kullandığı tesislerde tüketilen elektrik enerjisinin tamamı kullanıldı. Büyükşehir Belediyesi buradan karşılandı.

ATIKLAR EKONOMİYE SAĞLANIYOR

Bursa’da üretilen günlük toplam 3 bin 700 ton evsel katı atığın büyük bir kısmının depolandığı Hamitler’deki Yenikent Sahası’nın ekonomik ömrünün sonuna yaklaşması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi, benzerini inşa etme kararı aldı. Batıda atıkların elektrik üretimi yoluyla ekonomiye kazandırıldığı tamamen kapalı bir sistem olan Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesislerinden biri. Bölgeye getirilmesi için çalışmalar başladı.

Tesisin inşaatına en uygun yerin belirlenmesi amacıyla Uludağ Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde uzman akademisyenlerle yer belirleme çalışmaları yapıldı. Hazırlanan her iki raporda da Kayapa Kuruçeşme mevkisi en uygun bölge olarak belirlendi. Etrafı taş ocaklarıyla çevrili bu alanla ilgili ÇED raporu alınırken, en yakın yerleşim yerine 1,5 kilometre uzaklıkta inşa edilecek tesise gelen ulaşım araçlarının vatandaşları rahatsız etmemesi için alternatif yol üzerinde çalışma yapılması için düğmeye de basıldı.

ATIK SAHASI DEĞİL ENTEGRE TESİSLER İNŞA EDİYORUZ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bölge sakinlerinin kasıtlı olarak ‘atıkların döküleceği bölgede vahşi çöp depolama sahası yapılacak’ şeklinde yanlış bilgi vermesine tepki gösterdi. Kesinlikle çöp depolama veya yakma tesisi yapmadıklarını belirten Önder Aktaş, “Katı atık entegre tesisi yapıyoruz. Biz oturup 3 günde hazırladık algısıyla yöre halkı yanıltılıyor. Süreç 2014 yılında başladı ama son 4 – 4,5 yıldır çok detaylı çalışıyoruz. Hamitler SOS veriyor. Çevresinde 11-12 mahalle ve 400 bin civarında nüfus var. Türkiye’nin en tartışmalı projelerinden biri olacak. Bittiğinde bölge halkı dahil herkes ‘Allah sizden razı olsun’ diyecek. Bölgedeki 6-7 taş ocağına karşı ses çıkarmayanların bu yaklaşımları boşa çıkıyor. Onu Los Angeles’ın göbeğine inşa ettiler, bir uzay limanına benziyor. Avrupa’da şehir merkezinde entegre tesisler bulunmaktadır. Yaptığımız tüm inceleme ve araştırmalarda tüm uzmanların ortak görüşü budur. Bir ilçeye yapılan tesis olarak düşünmeyin, burası Bursa’nın tesisi. Üstelik bu çöp değil, ham madde. Burada değerlendirilip ekonomiye kazandırılacak. Yeşil, çevre ve geri dönüşümden bahsediyorsak, yerini dolduracak hamleler yapmamız gerekiyor. Bu vizyon bir projedir, bir ufuktur. Bu görevler bir gün bitecek ve ben burada yaşayacağım. Bu şehrin sokaklarında dolaşacağım. Mükemmel bir iş başardık diye övünerek, gönül rahatlığıyla dolaşacağım bir proje bu. Kahramanca konuşmalarla çevrecilik sağlanamaz. Böyle vizyon projeler yapacaksınız. Bizi sevgiyle hatırlayacak bir proje olacak” dedi.

Kurulacak tesisin Avrupa’da 570 örneği bulunuyor. Su kaynakları, rüzgar koşulları ve konumuna göre 31 kriterde testi geçen tesis, tamamen kapalı alanlardan oluşacağından koku sorunu yaşanmayacak. 30 yıl hizmet verecek ve 100 bin konutun tüketimine eşdeğer elektrik enerjisi üretecek tesis, iddiaların aksine tam bir çevre projesi. Bölgede kurulacak seralar elektrik enerjisi üretmenin yanı sıra tesiste oluşan atık ısıyla da ısıtılacak ve seracılık yoluyla ekonomiye farklı bir değer katılacak.

haberguney.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu